söndag 31 mars 2013

A sunny Easter day

Oh, vilken skön påskdag det varit här. Vi började med födelsedagsfirande, tårta och långfrukost. Solen sken sitt finaste och vi passade på att skotta av den nedre verandan för att mitt lilla avlastningsväxthus skulle kunna byggas upp. Det smälter på riktigt bra, men jisses vilka snömängder som finns kvar. Ungdomarna tog tillfället i akt att sola en stund mot höga snödrivan på övre verandan (= utskickade i solskenet haha....), medan jag själv försökte få ihop plockepinnet till växthus. Nu står det klart och väntar på att jag ska bära upp de tunga krukorna med de vita afrikas blå lilja och de dahlior som jag helt enkelt låter stå kvar i sina krukor med jord och allt. Resten av dahliorna, som behöver krukas, tar jag itu med lite senare.

Tulipa Salmon Parrot blommar nu i växthuset. En helt bedårande papegojtulpan som jag är sugen på att ha i rabatten nästa år.

Lunch med äggmålning, sill och lax. Förstås. Egentligen brukar vi ha äggmålarlunchen på lördagen, men med halva familjen jobbandes sköt vi fram det till idag. Man kan ju inte annat än bli helt salig när man hittar uppstickande krokusar och tulpaner där det börjat tina fram i några rabatter. Ganska fascinerande när det samtidigt ligger 50 cm snö eller mer alldeles bredvid. I min riktigt varma rabatt närmast huset (den det dessutom går en fjärrvärmeledning igenom) såg jag att tulpanerna kommit upp kanske 10 - 15 cm. Gillar. Det är ganska roligt, för de växer alltså under snön. 


°
Och så lite information från shopen:
Till frukosten och tårtan i morse blev det mitt nya favoritte: Dragon Pearl Jasmine med handrullade små gröna pärlor från Harney & Sons. Ni som varit och kikat runt i Garden flow Shop har kanske sett visningsbilder på teerna men märkt att de inte varit beställningsbara. NU äntligen har de kommit och går att beställa. Det känns så otroligt roligt eftersom att det är SVERIGEPREMIÄR faktiskt för Harney & Sons teer och hittas bara i min shop. När jag letade teer var målet att hitta te till hög kvalitet och bra smaker, samt att de skulle vara förpackade i vackra burkar. Allt det har teerna från Harney & Sons. Jag kommer ta med mig teerna till Nordiska trädgårdar för er som vill titta närmare på dem och dofta på alla ljuvliga smaker.  Extra kul är det att stjärnkocken Marcus Samuelsson har kreerat en serie teer till H & S, kallad Ambessa. Vad sägs om Lingonberry Green som är en mix av scandinaviska och japanska smaker. Eller varför inte Earl of Harlem. Bland teerna finns gröna, svarta, röda, oolong och ett vitt. Rika och mustiga smaker, men även diskreta och lätta. Något för alla med andra ord.


Teerna hittas HÄR

°
Så. Nog om det. Jag är bara så extra glad över att äntligen ha fått teerna. 
Hoppas att ni alla har det riktigt påskskönt med god mat, sol och vila. Kanske lite trevlig trädgårdstid? 
I morgon blir det en ny dos sådder här. Och så lite vinterfotande. 
Det gäller att passa på medan det finns snö kvar :-)


Solhälsningar,


onsdag 27 mars 2013

Colorful eggs

Ett litet mirakel har skett. Japp. Numera kan man skönja gräsmattan på sina ställen i trädgården. Tjoho! Fast på andra ställen är drivorna över en meter höga och 98% av marken är fortfarande täckt av djup snö. Men man ska absolut glädjas åt det lilla. Jorå. Förra året roade jag mig med att färga ägg. Om jag inte minns helt fel använde jag röbetssaft, gurkmeja, klassiska lökskal och karamellfärg. Det ska jag göra om i år igen. Kanske prova mig fram med andra färger också. Eller mönster. Det går ju att göra så mycket fint med äggen om man vill. Vi får se vad det blir. Brukar ni färga eller måla ägg till påsk?


I fjol var det möjligt att fixa med vårplanteringar utomhus vid den här tiden. 
Men det var då det. I år får man allt lov att vänta ett tag till. Jepp. 

Några av bilderna ovan finns med i senaste AoT.

°
Hoppas att ni har en skön påskhelg att se fram emot nu!

Glad påskhälsningar, 

PS. Öppet i shopen på lördag kl. 12 - 16. 
Välkommen!







söndag 24 mars 2013

Sunny Sunday


Det stående helgnöjet just nu är att fylla på med nya sådder i växthuset. I dag blev det bland annat tolv sorters digitalis och en bunt varianter av basilika. Likt en struts som stoppar huvudet i sanden tänker jag att ekvationen att ännu fler sådder än förra årets ska rymmas... även fast fjolårets omfattning av sådder knappt gjorde det. Men, jag skaffade mig förvisso då ett litet och tillfälligt avlastningsväxthus i plast som kom väl till pass. Det kommer det att göra i år med. Nåja. Det brukar lösa sig. Även om uppfinningsrikedomen kring hur man skapar mer utrymme snart är slut. Drömmer om en permanent förbättrande lösning. Men den kommer jag nog att få drömma om ett bra tag till.



Det är ljuvliga dagar nu med SOL. Sakta, sakta smälter snön undan.
Fast, det är för kallt på nätterna för att det ska bli någon riktig action på smälteriet.

Ja, ni ser hur mycket som måste skottas bort för att avlastningsväxthuset ska kunna tas fram och monteras ihop. Det ska stå här på verandan.


Är så glad över allt som blommar i växthuset. 


Speciellt stjärnnarcissen Split Corona Trepolo, som visade sig ha en helt underbar doft. 


De vita narcisserna är köpta på kruka och blommar så vackert. 
Kommer att hamna i rabatten sedan.


°
Emellan sådderierna har jag fixat och fotat vinterpysselreportage. 
En riktigt trevlig och mysig dag med andra ord.
Hoppas ni har haft det också!


Solhälsningar,
.... och med önskan om en go' och glad vecka!


onsdag 20 mars 2013

Wallflowers


Listan på växter-jag-någon-gång-vill-ha-eller prova-på-i-trädgården, är ganska lång. Gissar att jag inte är ensam om att ha en sådan lista. En hel del på listan är enkla drömmerier, medan annat är av exklusivare eller inte-så-lätt-genomförbart slag. Hur som haver, listan är lång. Ett ganska enkelt drömmeri på listan är en blomma jag blev kär i för många år sedan efter att ha sett den i flertalet vårreportage i engelska trädgårdstidningar: lackviol eller gyllenlack som den också kallas.

När jag letade bilder på lackviol från Great Dixter hittade jag massor av mysiga andra bilder i arkivet därifrån. 
Är inte denna lilla vattenstation helt ljuvlig med stöttorna lutade mot hönsnätet och purjolökarna nedstuckna i hinken. 
Och så själva backen med tegelstenen som den gamla Hawsvattenkannan står på. Love it!


Det dröjde ända tills jag kom till Great Dixter för några år sedan innan jag fick se lackvioler i verkligheten. 
Ett helt hav av dem.


Förvisso på väg att vara utblommade och kanske inte arrangerat växtmässigt som jag hade för näthinnan från trädgårdarna i reportagen. Men i alla fall. Lackviolen som är släkt med trädgårdsnattviol har likaledes en underbar doft.


Så. Efter att ha legat på vill-ha-listan i kanske tio år gjorde jag slag i saken förra året och sådde två varianter. Eftersom att den är bienn kommer den att blomma nu i vår. I år har jag dessutom sått en tredje sort som kommer få vaniljgula blommor. Jag hoppas att plantorna kommer att fröså sig själv sedan i rabatterna så att man slipper underhålla med att så nytt varje år. Nu återstår bara att få se hela härligheten i blom.


Mina frösådder av lackviol
 Dawn Chorus. Sådd 2012. Frö och bild från Plants of Distinction
Aurora. Sådd 2012. Frö och bild från Rara växter
Treasure Primrose. Sådd 2013. Frö och bild från Plants of Distinction

°
Avslutar med ytterligare en mysig bild från Great Dixter. Små blomvaser
 försedda med pedagogiska namnskyltar på ett fint sätt.


°
Usch. Kyla och blåst. 
Var tog våren vägen egentligen? 
Nu börjar det bli dags liksom.
Det kommer krävas ett rejält vädermirakel för att smälta undan all snö.
Vilken tur att man tror på mirakel :-)


Längtar-efter-våren-hälsningar

söndag 17 mars 2013

Trädgårdssidor i Lantliv


Oh. Äntligen söndag. Och äntligen dags att få spendera en hel dag i växthuset. Börja med sådderna och ja, det första riktiga vårstöket. Snömassorna därute måste helt enkelt marginaliseras, åtminstone i tankarna. Tankens kraft är stor :-) Även om det inte har hänt särskilt mycket utomhus den senaste tiden och vintern står och stampar, har det varit en händelserik period för min egen del. Förstås allt som har att göra med webshopen, men också en hel del annat. Ungefär samtidigt som jag berättade om webshopen nämnde jag lite svävande att jag hade något annat mycket roligt på gång också. Något som jag skulle berätta om längre fram. Och nu kan jag göra det. Inom loppet av en vecka fick jag två  roliga förfrågningar från stora magasin. En av dessa tackade jag med stor glädje ja till. Känner mig både glad och ödmjukt stolt över att kunna berätta att från och med aprilnumret kommer ni att hitta mig i och bakom tidningen Lantlivs återkommande trädgårdssidor.

Tulipa Maytime

Redan i numret som finns i handeln till veckan (prenumeranter har redan fått den), berättas det i den inledande krönikan om trädgårdssidorna. Ett par sidor längre fram kanske några av er känner igen bilder från förra vårens tulpaner i min trädgård i reportaget Välkommen vår!. Premiären för 'mina sidor' blir dock i aprilnumret.


Så. Då fick jag det roliga berättat :-) Nu ska här hoppas ut till växthuset. Solen lyser. Det är inte allt för kallt, och med sovmorgon och långfrukost känner jag mig mer än redo att djupdyka i fröer och såbyttor. 

Bild från förra året. 

°
Önskar er alla en riktigt fin söndag!

Vilket delikat dilemma som uppenbarat sig då... 
Vill ju förstås gå på Piets föreläsning på Nordiska trädgårdar. 
Men vem ska ha en monter där för första gången :-)



lördag 9 mars 2013

Lovely tulips and Nordiska Trädgårdar


En del tulpanbuketter uppför sig extra elegant i sin fullt utblommade fas.
 Lite slarvigt måhända. Eller kanske rent nyckfullt och slängigt. Men helt ljuvligt.


Två 10-pack från mataffären som i all hast lades i kundvagnen 
visade sig bli den charmigaste vårbuketten som införskaffats i år.


Nu är det inte länge kvar innan det är dags att börja med sådderna i växthuset. Att liksom få starta igång våren. Att det var -15° i natt, eller att det ligger över en meter snö kvar på sina ställen är bara små ytte pytte bagateller :-) Solen lyser oftast på dagarna i varje fall och temperaturen stiger till plusgrader många gånger. Så det är positivt. Vi ÄR på rätt väg. Jorå. Men inte är det som förra året. Nejdå.  Några blommande blåsippor i mitten av mars (som jag hittade då) kommer inte vara aktuellt i år hihi... Om inte ett överraskande väderfenomen slår ner och ja. Överraskar. Stort.

Det finns fröpåsar. Och så finns det fröpåsar. En del med vackra bilder och inspirerande färger. Andra med tydlig och pedagogisk information. En del med känsla och stil och ett grafiskt tilltalande utseende. Och så sådana där man behöver en kodnyckel för att förstå förkortningarna. Ja, och så de med mycket knapphändig information, eller så allmänt hållen att man bör ha hyftsat med erfarenhet för att veta hur de små fröna ska hanteras på bästa sätt :-)) 


°
I shopen finns det söta fågelbon och fina fjädrar...


°°°
Nu är det klart att vi ska vara med på trädgårdsmässan i Stockholm, vilket känns så roligt. 
Varmt välkommen att besöka Garden flow Shop där, monter A 18:29.



Glad helg allesammans!
Hoppas att ni vårmyser. Ute eller inne :-)