tisdag 30 april 2013

Dreams of Helleborus


Det har varit några kyligare och blåsigare dagar här nu. Tycker att det är dags för lite värme igen. 
Man vill ju få svinga av sig de tjocka kläderna och få känna på ljum vårluft. 

Här tittar en liten planta av 'Yellow lady' upp.

Nu ska jag berätta något snöpligt. På trädgårdsmässan hann jag inte gå runt och handla något, men ett köp lyckades jag med.12 st härliga julrosor. Något jag sett fram emot länge att köpa. Var så nöjd, så nöjd. Nu till det snöpliga. Kartongen med julrosorna glömdes kvar när vi skulle packa ihop montern och åka hem. Jopp. Surt. Japp. Det tog ungefär en vecka innan jag riktigt kom över det. Men, men... värre saker kan hända. Hade ju liksom bara längtat i några år att få köpa dem. Har flertalet av den vanliga vita Helleborus Niger och är förstås glad över dem. Men det finns en drömvision av att ha ett överflöd av Hellelborus orientalis som tittar upp i tjusiga färgklickar i de lundiga rabatterna. Nåja. Får införskaffa dem en annan gång helt enkelt. I höstas köpte jag dock en orientalis: 'Yellow Lady' - det är den lilla som är på väg upp under miniväxthuset. Köpte även en vinröd julros (hittar inte etiketten) som inte verkar klarat vintern. Men jag ger inte upp. Tror jag ska leta efter julrosor när jag åker till London och CFS om några veckor. Med en stooor resväska bör en avsevärd del kunna inhysas av växter tänker jag :-)

Potatisarna spirar och gror i fatet jag gjorde till trädgårdsmässan. Det blir en rivstart med både rötter och groddar när potatisarna sticks ner i jord också.
Bäst är förstås om man förgror potatisarna i egna små krukor av något slag innan de sätts i trädgårdslandet eller var man nu ska odla sin potatis.


Det är nu det börjar hända saker.
Det gröna tar så sakteliga över det bruna och det blommar i det lilla. Men snart så. Sätter explosionen fart. 
Då gäller det att hålla i sig för att hinna se allt som händer.


°
Det blir en tvådelad vecka det här på nåt sätt. Först vardag, sen helg, sen vardag, och sen helg. Här blir det att fortsätta med vårarbetet alla lediga stunder. Älskar det - även om det är  en hel del att ta itu med nu. Fortfarande står det torkade enar på farstukvisten (jopp, erkänner....) och kransen på dörren har sett bättre dagar - så allt det ska bort. Halva trädgården behöver räfsas, köksträdgården vårstädas lite, och så mera sådder och omskolningar. 

Gillar helgdagar mitt i veckan :-))

°
Glad Valborg!
Hoppas vi alla får sol och värme.


söndag 28 april 2013

Seeing the beautiful small leaves

Det finns så mycket förunderligt vackert att titta på i det lilla och låga perspektivet tidig vår. Då det till största del är kalt i trädgården, mestadels brunt och endast en gnutta grönt och ett fåtal vårblommor. Om man håller sig kring marknivå upptäcker man lätt naturens eget konstnärliga skådespel när blad och knoppar sakta vecklar ut sig i ett slags förspel till vad som komma skall. En enkel frösådd akelja som placerat sig i ytterkant av en rabatt fångad mina ögon i eftermiddags när solen sjönk och bladen fick en lyster och vackerhet som den inte har som fullt utvecklad och i blom. Utan bara nu. Rosalila stjälkar och skimrande bladrosetter i grönrosarostig ton.


Även aklejrutans lila blad som graciöst vecklar ut sig just nu blev jag extra kär i.


Den vita lungörten kanske inte direkt är graciös och sirlig. Men vacker och med sina vårligt limegröna blad. Lungört är väl ändå en helt fantastisk växt! En favorit. Är extra glad över de vita 'Sissinghurst White' jag skaffat under senaste åren.

Lungört 'Sissinghurst White'

°
I dag blev det blev en aningen räfsande, klippande i buskar och omskolning. 
Det har varit kyligare väder de senaste dagarna så det gäller att klä på sig. 
Sol i dag i varje fall. Skönt.


Verandan högtryckstvättades också idag och blev som ny igen. Det känns alltid lika bra när man har städat upp och förberett för utelivet. Möblerna är inte framtagna ännu, men snart så. Tänk om man bara hade sådana som klarade av att stå ute året om, som man slapp släpa in och ut i förråd... Det vore nåt det.


Glad vecka kära vänner!

tisdag 23 april 2013

Beautiful tulip leaf


Tulpaner har man för de oemotståndligt vackra blommornas skull. Jorå. Utan tvekan. 
Men visst blir man minst lika glad av de här bladen som tittar upp!


Tulpaner med vackra blad
Bladen tillhör tulpanen Garant, en darwin-hybrid med blekgul blomma och som enligt beskrivningen ska ha blad med vita stråk i sig. Vet inte om det är temperatur, sol eller en kombination av dessa som dessutom gett bladen en klädsam slöja i rosa-rött också. Har satt en ytterligare en tulpan med liknande vitbrokiga blad: Silverstream, som ska få spräckliga blommor i gult till aprikos-rosa-korall. En annan tulpan med vackra blad, en riktig favorit, som blommar åter varje år, är påfågelstulpanen Mary Ann. Har tjatat om den varje år tror jag sedan jag satte lökarna. Men det är av anledning. Den är tidig, har vackra blad, läckra blommor och sist men inte minst: den blommar troget åter varje år. Vad mer kan man önska sig av en tulpan?

Tulpanen 'Garant' tittar upp i Vita rabatten

Kvällsblommor tagna precis i sista fotobara ljuset. Är så glad över att se knoppar på mina hundtandsliljor. Det är bara andra året jag har sådana och jag tror att jag hittat en bra plats där de trivs. Hos mig spelar vita och blekgula krokusar nästan samma roll som snödroppar gör längre söderut. Har stora ruggar som lyser upp. Snödroppar finns också, men inte blir de till de där stora grupperna som behöver delas på regelbundet, utan de står i små klena samlingar i rabatterna. Har inte delat på ett enda litet knippe av dem än så länge. Det har liksom inte funnits behov för det. Väntar fortfarande med spänning på den våren när den stora begivenheten behöver ske haha.... För vem vill inte ha en trädgård full av vippande snödroppar i varje hörn som man har delat sig fram för att få. Nåja. Jag är nöjd med de vita krokusarna som lyser upp på samma sätt. En ganska bra stand-in-växt får jag nog lov att säga eftersom att de blommar samtidigt som snödropparna där jag bor.



Öppet i shopen på lördag 11 - 16
Ooops, onsdag i morgon. Dagarna går snabbt. På lördag är det besöksöppet i shopen för er som har lust att titta in. Och finns i närheten förstås :-) Ågatan 5 i Sundsvall, 12 - 16. Varmt välkommen! Har precis fått hem en hel del nytt som jag har börjat lägga upp i webshopen. Passa på att kika på de vackra redskapen från holländska DeWit som har livstids garanti. 

°

Biljetterna till Chelsea Flower Show har kommit. Längtar.
I år verkar det vara riktigt många som ska dit. Kul!! Ska du?


Varma vårhälsningar,

lördag 20 april 2013

First day out in the garden

I dag har det varit den första riktiga vårdagen med sol, värme och ledig dag. Så underbart. De tidiga tulpanerna i varma rabatten blommar och knoppar av krokus och iris slår ut i rekordfart. Man tror nästan inte att det är sant så segdragen som våren varit. Även fast det fortfarande ligger snö kvar i trädgården har jag kunnat räfsa där det är som torrast. Och så blev några rabatter städade idag. Så fint det blir när torkat och ruttet vintertäcke av fjolårets växtrester tas bort. Handräfsan är bra till det. Men på många ställen är det nästan silkesvantarna på för att inte bryta av uppstickande vårlökar.

Nu blommar julrosor (ovan), krokus, iris, scilla, de tidigaste tulpanerna, snödroppar och min lilla, lilla rugge med blåsippor.

Vintern har varit tuff mot många växter. Den tunga snön har knäckt grenar och tryckt ihop buskar. 
Men det kunde förstås ha varit värre...

Trådkorg, staty och viktorianskt miniväxthus finns hos Garden flow Shop


Är SÅ glad att uteträdgårdslivet äntligen är här. 
Det är som att få ett nytt batteri till skänks. 

°
Hoppas att ni har haft en skön lördag med sol, värme och tid i trädgården!


Soliga aprilhälsningar,
I morgon blir det mera rabattrens och vårfixande :-)


måndag 15 april 2013

Nordiska Trädgårdar - Swedish Garden Fair

Tillbaka igen på hemmaplan efter en intensiv vecka. Premiären som utställare på Nordiska Trädgårdar får jag nog säga gick ganska bra. Efter en hektisk uppackning och byggande av monter i högsta hastighet körde mässan igång på torsdagen med en rivstart. Och så fortsatte det i dagarna fyra. Om jag ska summera mässan med några ord blir det: trött, nöjd och glad.


Extra glad och varm i hjärtat känner jag mig över er alla som kom fram och hejade och pratade en stund, både bloggvänner och bloggläsare. Nya bekantskaper och gamla. Stundvis var det svårt att hinna med att prata någon längre stund tyvärr då kön ringlade sig lång, vilket förstås var härligt roligt att det var så många som ville handla i montern. Vi jobbade vårt fortaste i kassan kan jag lova :-)) 


Lycka var att få stå granne med självaste vinnaren bland idéträdgårdarna, Näsuddens handelsträdgård,
 som hade gjort en stilren och högklassig trädgård jag gillade mycket.


Och så sist men inte minst i denna rapport från mässan, Hillevis fina, varma och ombonade 
balkong man bara ville skutta in i och bosätta sig i. Mmm...


 Här fotad kvällen innan mässan öppnade då både jag och Hillevi bara längtade efter att få hoppa i säng efter en lång byggardag.


Det fanns mycket mera fint på mässan också, även om jag inte fick möjlighet att ens se en bråkdel av allt, förutom montrarna som passerades på vägen ner till utställarlagret då :-) 

°
Väl hemma igen i kväll upptäckte jag att ett mindre mirakel skett. 
Hälften av snön har töat bort och  ä n t l i g e n  kan man skönja spår av en trädgård här. 
DET var på tiden!


Varmaste vårhälsningar,