onsdag 29 maj 2013

* Tulips * Lawn * Plants * Cats*

Än blommar tulpanerna. Även fast värmen gör sitt bästa för att få det hela överstökat. Varje höst är det lika roligt att planera för nästa års tulpaner. Och varje vår är det lika spännande att se om det blev som man tänkt sig. I år blev det en del överraskningar. Toner och färger som inte riktigt överensstämde med bilder på förpackningar och från nätet. Ska jag vara helt ärlig har det blivit flera fång plockade av tulpaner som hade 'överraskande färg'. Med andra ord inte riktigt passade där de blivit satta. Nåja. Just nu dansar jag omkring i tulpanhavet och gör mitt bästa att njuta så länge de varar. Skulle så gärna vilja visa massor av bilder. Men ja, det går inte riktigt då en hel del kommer i tidning nästa vår. Buketten nedan består till viss del av 'överraskande färger', men också 'rättplacerade' med 'rätt färg' :-)



Gräsmatta
Gräset växer som sjuttsingen. Det gör även maskrosorna i gräsmattan. Någon gång skulle jag vilja riva upp allt och börja om från början. Som det är nu är det inte någon idé ens att försöka hålla efter de gula uppstickarna. Vid midsommar brukar de dock ha lugnat ner sig och blomningen avtar nästan helt. Fram tills dess gäller det att klippa ofta så att man slipper se dem allt för mycket. För mig har gräsmattan aldrig varit högprioriterad. Försöker minska den så gott det går förvisso. Men faktiskt tycker jag att det ÄR trevligt att ha gräsmatta. Ibland, i vissa sammanhang, uppfattar jag det som att det nästan är något 'fult' att ha gräsmatta. Att man egentligen borde ha planteringar och annat där istället. Drömmen vore att ha en gräsmatta á la golfgreen-typ som i ganska smala gångar binder ihop rabatter, planteringar och träd. Så som man kan se många gånger i engelska trädgårdar, där gräsmattan är det lugna 'kittet' eller vad man ska säga som håller i hop allt blommigt och yvigt. Förstås tillsammans med formklippt, häckar och murar då...

Det är min gräsklippande son som skymtas i hörnet. Trimma gör mannen. Dit har vi inte kommit i trädgårdsutbildningen ännu för honom hihi... 
Men han är duktig på att gräva, köra skottkärra och så. Japp. Så det artar sig :-)

Plantor
Har börjat plantera ut sådder från växthuset. Det tar sin lilla tid innan jag bestämt mig var alla ska planteras. Det vill säga hur kompositionen ska vara :-) Det är framförallt i de soligaste lådorna i köksträdgården jag håller på med att det här. Det är såå roligt att få göra blommiga sommarplanteringar med ettåringar, dahlior och dekorativa grönsaker. Det blir lite olika varje år förstås, men återkommande favoriter är: zinnia, astrar, solrosor, luktärter, vallmo, klint och sommarslöja. I år har jag sått bronsfänkål. Något som inte alls går att få tag på i plantväg hos mig. Har även sått Daucus carota 'Dara' en blommande prydnadsmorot i rosa toner som bin och fjärilar tydligen gillar extra mycket. Det är kul att beställa fröer från nya ställen. Mina vyer har i år vidgat sig till Holland, Danmark och Ryssland. Har bland annat en vit zinnia på gång 'White Russian XXLSize', som ska bli 180 cm hög (!) och få blommor som är 15 cm (!) i diameter. Nåja. Det återstår att se om det stämmer. Men det är kul att prova på.


Katter
Våra katter lever just nu ett drömliv. Dörren står öppen på dagarna, så det är bara att smita in och ut. Fast de är mestadels ute förstås. Om det inte regnar då. Så fort det finns en ledig plats i växthuset (vilket inte är allt för ofta) hittar man en eller båda liggandes där och slöa. Ser onekligen skönt ut. 


Handkantskäraren (visade i förra inlägget), som man använder om man ska snygga till en kant när man står på knä, är också perfekt att dela perenner med insåg jag härom kvällen. Topp. Blev ju inte inte mindre nöjd med köpet om man säger som så.


°
Sommarvärme + vårväxtlighet + försommarsysslor = sant
...ett tag till i varje fall.



lördag 25 maj 2013

A lovely time


Hemma igen efter ett inspirerande Chelsea Flower Show och kallt London (bilder kommer senare). Burr, vad jag har huttrat. CFS var sig likt med vackra showgardens, designidéer i överflöd, underbara växter och trädgårdskultur att bli sprittande glad av. Det blev lite shopping förstås. Mest nöjd är jag över handkantskäraren. Ett vintageredskap jag hittade i en monter på väg hem från mässan. Har velat haft en sådan länge, men trodde inte att dem fanns att få tag på. Åtminstone inte nytillverkade. Men så klart fanns dem förr i världen :-) Här hemma blommar tulpanerna i alla hörn och kanter. Och häggen har slagit ut. Älskar den doften. Våren har äntligen kommit igång på allvar. Samtidigt har försommaren smugit sig in. De får lov att samsas ett tag helt enkelt. I dag jobbade jag, men i morgon blir det trädgård från morgon till kväll. Ska bland annat lösa ett problem. Hihi... Har köpt ett spaljerat plommonträd som jag inte har en aning om var jag ska ha. Problemlösning lätt att gilla. Yes! 


°
Alla trädgårdstider har sin charm och är på ett sätt 'bäst'. Men våren, som den är just nu, ändå den bästa av alla tider på året. Det går inte att komma ifrån. Eller hur! En alldeles underbar tid som jag skulle kunna tänka mig att sätta på 'repeat' några gånger innan sommaren får lov att ta över trädgårdsscenen. 


Finfin trädgårdssöndag tillönskas!



måndag 20 maj 2013

Tulip time


Oj, oj, oj. I helgen exploderade trädgården och tulpanerna slog ut i rekordfart. 
Jaaaa..... Och neeeeej.... Inte så här snabbt... 


Rabatterna är nu gödslade och klara. Skönt att ha det gjort. Först hönsgödsel och sen ett lager kogödsel ovanpå det. Och så vattna. Det blir så fräscht när man lagt på ett lager gödsel.


Penseerna är verkligen fina nu. Tänker inte börja snegla på sommarblommor ännu. 
Vill känna på våren ordentligt först.


Allt hann inte slå ut i helgen turligt nog. Hoppas faktiskt på en sval vecka som kommer nu när vi åker till London. 
Så att det finns kvar något sen av allt :-))


Förutom att gödsla har jag ägnat mig febrilt åt att fota tulpaner och andra vårlökar. Kommer i tidning nästa vår. 
Har nästan glömt hur helt underbart det är att ha en grönskande trädgård att fota i. 


Den organge tulpanen med mörkare fält i är Princess Irene. En nygammal favorit. 


°
Det ska bli så kul att åka till London. 
Men jag ser verkligen fram emot att komma tillbaka hem också. 
Till ett tulpanhav.
Och våren när den är som finast.


Önskar er alla härliga vårdagar!


torsdag 16 maj 2013

A sunny day



Njuter fortfarande av magnoliakvistarna. Knopparna slår ut en efter en.


Vilken solig dag det blev idag. Hade nästan börjat misströsta. Nu är det bara lite mera värme som saknas. Har blivit med dårört. Giftig som bara den. Men snygg. Alla vivor blommar sitt allra finaste och narcisserna och tulpanerna slår ut en efter en. Nu e' allt på gång!


I helgen blir det till att gödsla alla rabatter. Har inte haft någon ledig stund för det ännu. Men nu är det verkligen dags. Och det ska bli varmt. Gillar! Sen är hög tid att packa väskan. På måndagsmorgon hoppar jag på tåget mot Arlanda och London. Ska bli så spännande att få se allt på Chelsea Flower Show. Ett behövligt avbrott. Fast det lär väl blomma som finast hemma då :-) Det är sådant man får räkna med om man åker bort nu. Japp.


Glad trädgårdshelg alla!
Gissar att det inte är många som kommer vara inomhus...


lördag 11 maj 2013

Good evening

Det blev en liten kvällsrunda efter vattningen i växthuset i kväll. Blir man inte lite extra glad över att tulpanerna med de variegerade bladen visar sig ha dito knoppar :-) Jopp. Kul. Ljusgula blommor ska det bli sen. Kommer bli hur snyggt som helst.

Tulipa 'Garant'

I höstas fyndade jag en hel del på Mobackes i Bollnäs när de hade sin höstrea. Oj, vad glad jag känner mig över denna röda lungört med ljugröna blad och vit kant, Pulmonaria rubra 'David Ward'. De korallröda blommorna tillsammans med de vitbrokiga ljusgröna bladen gör att den känns som en tuttifrutti-klubba på något sätt. Ser fram emot att plantorna breder ut sig och gör det marktäckande jobbet som lungörten gör, samtidigt som den kommer att lysa upp med sina ljusa blad även när blomningen är över.


Oops. I förra inlägget beklagade jag mig över att jag inte satte några Woodstock i växthusrabatten i höstas. Men se vad jag fick syn på i kväll. När jag konsulterade arkivet insåg jag att jag visst petat ner några. Vilken tur! Men oj, vilken skillnad i blomningstid det uppenbarligen är på hyacinter. Något jag inte riktigt tänkt på förut då jag inte satt olika sorter i samma rabatt tidigare. De ljuslila 'Garden Top Hit' var bland det första att titta upp i rabatten och blomma och det är först nu som Woodstock tittar upp med sina knoppar.


Och så en liten kärleksbild igen. 
Nästa år ska jag strössa rejält. 
Grå klocklilja överallt ska det bli. 
Nästan så att jag tycker mera om dem än Kungsänglilja. 


°
Nu ska jag slänga mig i tv-soffan och se Kommissarie Morse... Hihi... Lewis var det visst. 
På nian. Same, same..... Fast Unge Morse går visst samtidigt på svt :-) Det blir nå't att se på play sen.


God kväll kära trädgårdsvänner!


onsdag 8 maj 2013

Spring, spring, spring

Naturen överraskar ganska ofta. I kväll exempelvis när jag fick syn på denna hjärtformade dubbelblommande kungsängslilja. Söt. Nu går det så snabbt, så snabbt. Nere i stan har björkarna slagit ut, vilket skedde i natt. Och det säger nästan poff, poff, poff i rabatterna när allt skjuter upp med raketfart och slår ut.


Fritillaria-släktet är stort. Begäret likaså efter de allra finaste. Tyvärr är flera av dem inte helt gratis. Så, drömmen om att ha horder av exempelvis svart klocklija, som skulle göra en spattigt lycklig, är inte att tänka på. Men det finns prisvärda och vackra fritillaria, förutom kungsängsliljan förstås som är megavacker och inte så kostsam. En som jag blivit förtjust i och som jag medvetet håller på att se till att jag har horder av i rabatterna :-) är grå klocklija (Fritillaria uva-vulpis). Så söt liten brunviolett blomma med gul kant. Underbar färgkombination och passar perfekt i min växthusrabatt. Namnet är verkligen missvisande. För grå är den inte. Sedan tidigare har jag brungul klocklilja (Fritillaria acmopetala) och i höstas blev det även Amanusklocklilja (Fritillaria hermonis ssp amana). Det är lätt att förvilla sig i Botanicus katalog och man vill bara beställa allt.  

Grå klocklija (Fritillaria uva-vulpis)

En annan ganska ny kärlek är hundtandsliljor. Har äntligen hittat en plats där de verkar trivas. Första och andra försöket lyckades mindre bra och det blev inga eller få blommor året efter, knappt några blad heller. I år dock blommar en liten en vid första försöksplatsen och på trivasplatsen är det många på gång. Nåja. Den gula 'Pagoda' och vitrosa 'Dens-Canis' är de jag har just nu och som snar slår ut. Även här känner jag ett begär efter ännu flera. Den ljust violetta 'Japonicum' kanske... Säger bara Botanicus. Älskar den katalogen, bildlös som den är och med underbara beskrivningar. 

Erythronium 'Pagoda'

Så snopen jag blev när jag trodde att alla lila hyacintknoppar i rabatten skulle bli favoriten 'Woodstock'. Men tydligen satte jag bara ljuslila och blekgula i höstas (några få woodstock bara, fast i en annan rabatt där de inte riktigt dykt upp ännu). Jag tänkte nog testa och se om de verkligen blev så där klena år två som de brukar. Ibland blir man ju som sagt överraskad. Men hyacinter (hos mig i alla fall) blir inte annat än smala minimala stänglar året efter. Det visste jag i och för sig. Fick det bekräftat ytterligare en gång med andra ord. 

Hyacintus 'Garden Top Hit'

Påfågelstulpanen 'Mary Ann' är i tydligt knoppläge. Det är de flesta andra tulpaner också förvisso. Våren har verkligen kommit ikapp och nu sker allt samtidigt. Mary Ann brukar vara nästan allra tidigast, men i år kommer den att blomma tillsammans med flera av de andra tulpanerna.

Påfågelstulpanen 'Mary Ann'

Håller på att fota nya produktbilder till webshopen. Just nu är det en hel del av Nutscens snören som är i fokus. Jag formligen älskar snören av alla slag. Så otroligt användbara till allt möjligt praktiskt och pyssligt. Trädgårdssnören passar minst lika bra till presentinslagning och dekorationer som att binda upp växter i trädgården. Sådant gillar jag. Mulitanvändbara och vackra doningar.

Snören HÄR

Extra roligt är det att det anrika företaget gör snörena i olika finfina färger också. 
Naturfärgat och grönt är förstås den klassiska basen, men sen finns även resten av färgskalan på alla snörena och bastbanden.

Snören HÄR

°
Och så blev det helg igen så här mitt i veckan. 
Lätt att vänja sig vid - eller hur!

Solhälsningar till er alla!

På lördag 11/5 är det öppet i shopen 12  - 16. 
Varmt välkommen! 
Ågatan 5 i Sundsvall.



söndag 5 maj 2013

April Weather

En helg ömsom i sol, regn, blåst, kyla och värme. Rena rama aprilvädret med andra ord. Regn är förstås ok. Men kylan är jag trött på. I brist på egen blommande magnolia (fast jag har en fullt levande som inte blommat ännu någon gång) hittade jag dessa tjusiga kvistar hos en blomsterhandel. Känns ju nästan som att det var ett litet träd. Som blommar. Nu. Hos mig. Lite fusk är går an tycker jag.

Kuddar och filt från Garden flow Shop

Hämtade mina beställda klematis hos händiga Helen med bloggen Gjuterian. Klematisarna kommer från Estland och är av riktigt bra kvalitet. Snabbt krukade jag dem i djupa rosenkrukor för att få plats med de långa rötterna. Tre sorter blev det denna gång: en mörklila - Romantika (har den sedan tidigare också) och två ljusa i vita toner - Huldine och Entel. Fina julrosen har slagit ut. En endaste liten blomma. Men några knoppar till är på väg.


Planterade en låg och vid kruka med olika sorters primulor i roströda nyanser till bordet på verandan. Blev riktigt bra. Längtar nu bara efter ett annat möblemang. Fast dessa duger gott just nu. Men ni vet. Det finns en drömbild i huvudet. Min består av rottingstolar i naturfärg och ett oljat träbord. Gärna med svarvade ben. Och till nedre verandan skulle jag vilja ha en grupp med rottingfåtöljer á la öronlappsmodell och ett runt träbord. För mys med tekopp och bok (eller vinglas och sällskap) och plats att dra upp benen och vira in sig i en filt om det skulle behövas.


Just nu önskar jag allra helst i varje fall att kylan ville försvinna och göra plats för den riktiga vårluften. Långkalsongerna åker av och på. Det vore skönt att få lägga bort dem för säsongen. Snart kanske. Det doftar gott av hyacinterna som precis kommit upp ur jorden och slagit ut. Såg att den sibiriska nunneörten är på gång också. Då blir det ännu mer väldoft (älskar den doften). Och sen häggen. Och så liljekonvaljerna. Och Syrénerna. Bara, bara ljuvliga dofter som väntar runt hörnet. 


Kära humlor och andra viktiga pollinatörer
Det surrar av humlor i vårblommorna. Idag verkade den vita lungörten som precis slagit ut vara extra god :-) Fjärilarna har vaknat till liv också och svävar omkring gracilt och vackert. Det är väl ingen som missat humle- och pollinatörskrisen i världen?? Alla kan vi bidra för att hjälpa till att skapa gynnsamma miljöer för de viktiga pollinatörerna. Själv märkte jag tydligt förra sommaren att det var fler humlor, fjärilar och andra insekter än något år tidigare i min trädgård. Den enda slutstats jag kan dra är att orsaken är de flertalet nya planteringarna med blommande växter som tillkommit under senare år. Såå, fram för flera nyttorabatter :-) 


°
Glad vecka till er alla!