fredag 27 september 2013

This season's final dahlias


Frosten kom. Tog alla fina dahlior. Så många knoppar som fanns kvar. Och många utslagna blommor som inte gjort sitt ännu. Även alla zinnior och annat i köksträdgården är nu borta. Asch då. Det hade väl kunnat få vara frostfritt i några veckor till i varje fall. Det blev tvära kast i år. Minns att jag satt ute och åt middag i shorts för två-tre veckor sedan. Då var det fortfarande sommar. Vi får hoppas att kylan hejdar sig lite grann ett tag nu. 


Det blev och är fortfarande en gnutta panik med tulpanplanteringen i och med att frostnätterna dök upp. Men i natt var det 'varmare' och förhoppningsvis fortsätter det så. Började så smått i går i varje fall. Och så räddade jag de dahlior som inte helt dukat under av kylan och gjorde en sista bukett. Fast först samlade jag ihop ett par säckar fallfrukt. Vi får så mycket av den varan. Till glädje för alla fåglar. De har stort kalas nu. 


I växthuset blommar sommaren vidare. 
Hann rädda en handfull krukor. 

Hur har ni det med frostläget?



Önskar alla en riktigt fin hösthelg!
Ullstrumporna, långkalsonger, mössa, gummistövlar och tjocka trädgårdshandskarna
 är nu premiäranvända för i höst... Skönt att vara varmt klädd.

°

I morgon 28/9 är det öppet i Garden flow Shop mellan 12 - 16.
Adress: Ågatan 5 i Sundsvall.
Nästa öppet blir i november.
Webshopen är alltid öppen förstås :-)
Varmt välkommen!




onsdag 25 september 2013

Black tomatoes


Är inte någon stor grönsaksodlerska, även om det blir lite grann. Och det som blir får gärna vara i snygga färger. Därför föll jag pladask för den svarta tomaten Indigo Rose från Albinus frö i Danmark. Sagt och gjort. Fröna såddes och tomaterna huldades i växthuset. Nja, det är en sanning med stor modifikation. Den omsorg tomater behöver med gödning, vattning och ja, omsorg... fick inte mina tomater särskilt mycket av i år dessvärre (ibland blir det så även om intentionen är en annan). Därför förväntade jag inte mig någon överdådig skörd. Men det blev rätt många tomater ändå. Värre var det med de gula och chokladbruna som verkligen saknade den utebliva uppmärksamheten.


De svarta tomaterna är inte bara snygga, de ska dessutom vara extra rika på antioxidanter. 
Och det är ju bra. Någon fler som provat på dem?

°
Så kallt det har börjat bli. Frost i går natt och väntad frost i natt. Är det inte tidigt!? Lite nervöst är det eftersom att jag har alla lökar kvar att få ner i jorden. Har inte kunnat börja då jag fortfarande väntar på den sista leveransen. Annars är jag så redo man kan bli :-)


Glad onsdag!
...från en som nu tagit fram hela förrådet av raggsockor, varma tröjor, gosiga sjalar och sist men inte minst: långkalsongerna.



söndag 22 september 2013

Tidied greenhouse

Det är inte allt för ofta som växthuset är riktigt städat och ordningsamt. Eftersom att jag har så mycket saker därinne är det inte det allra lättaste att ha någon bra ordning. Skulle helst slippa använda växthuset som förråd. Men vad gör man när den där stora trädgårdsboden inte finns, än så länge... Jag har provat det mesta av förvaringslösningar. Hyllor, skåp, korgar, lådor och så vidare, men inget blir riktigt bra.  Minst två gånger per år, vår och höst, blir jag helt nipprig över hur jag ska kunna få en fungerande förvaring. Ska inte trötta ut er med dem detaljerna och för er som undrar över varför i hela friden inte människan skaffar sig en bod till alla saker, är svaret enkelt. Det finns mycket på min trädgårdsönskelista och byggandet av en bod har inte fått check i kanten ännu. 


Förra året byggde jag några enkla bordsskivor i olika storlekar som ställdes på färdiga bockar (beskrivning fanns med i ett vårnummer av AoT). Dessa flyttar jag runt efter behov. För att slippa se alla miljarders med saker som förvaras på hyllan under bordet på bilden häftade jag helt enkelt fast juteväv på bordsskivorna. Så har jag även gjort på ett bord utomhus. Bakom väven är det rörigt värre :-) Men det slipper man se. Skönt. Och det ryms en hel del faktiskt även om det är för lite utrymme ändå. Därför är det sällan så städat som på bilderna. Bordet är för det mesta belamrat med saker och ting kors och tvärs och brukar därför inte vara någon uppmuntrande syn. Men just nu är det fint som bara den.

Längs ena långsidan i växthuset byggde vi en plankvägg förra hösten. Tidigare hängde där pilmattor som solskydd och insynsskydd. 

Pallarna är ett auktionsfynd och flyttas runt i växthuset. Blev lite sugen att göra ungefär som Ernst och lägga betongplattor på toppen och använda dem som bord eller pedestaler ute. Kanske nästa sommar. Kunde inte bestämma mig vilken färg de skulle målas i. 


Solen har äntligen återvänt men den senaste tidens regn har inte varit snällt mot de rosor som fortfarande blommar. Räddade några knoppar som var på väg att slå ut. Hoppas det får vara torrare väder ett tag nu så att resten av knopparna hinner slå ut och inte möglar in.


I dag kände jag för första gången i höst att jag på riktigt frös om både fötter och händer. 
Dags att leta rätt på ullstrumpor och varma handskar.

Hoppas på fortsatt sol nu, 
och glad ny vecka till er!


lördag 21 september 2013

Om jag var en blomma


Om jag var en blomma skulle jag vara en julros. 
Blomman som kan blomma rakt igenom snö som om det inte bekom den.


Så kan jag känna ibland när jag försöker mitt allra bästa att få trädgården att blomma även fast det snöar.


 Då är det bara att ta nya tag och vara kreativ.
För vill man så vill man tänker jag.


Jag skulle också kunna vara en solros.
För att det är en färgrik, robust och lättodlad blomma som ger energrika frön.
Och så har den stooor växtkraft och älskar sol. 


Snö och sol.
Växtkraft.
Det är nog jag som livet är just nu. 

Skulle förstås helst slippa snön...

°
Fler bidrag till 'Blommig fredag' finns hos 
Bland rosor och bladlöss

Nu härlig helg - eller hur!


torsdag 19 september 2013

Looking at the red side


I Vita rabatten är det förvånansvärt mycket rött just nu :-)


Cherry Brandy 
Bland annat dahlian Nuit d'Ete,  rudbeckian Cherry Brandy och tjusiga blodtoppar. Cherry Brandy ska vara en annuell och förra året blev jag alldeles betuttad i den. Det årets absoluta favoritblomma. Att jag skulle så den i år igen var det inte någon tvekan på om man säger som så. Men som sagt, rudbeckian ska vara ettårig, så förra hösten drog jag upp de utblommade plantorna inför att det blev dags för tulpanlökarna att grävas ner. Dock lämnade jag en planta (om det var av miss eller test minns jag inte). Och det är den plantan man kan se på bilden närmast och lite längre ner. I år har den varit (och fortfarande är) den finaste av alla. Buskig i växtsättet och vitt förgrenad och med de flesta blommorna. Så, jag tänker att rudbeckian ganska lätt går att övervintra ute och kan uppträda som perenn om man har tur. Gissa om jag tänker lämna alla plantor kvar i rabatten i år :-) Det 'roliga' är att läget för Vita rabatten som de är planterade i är en rabatt med endast delvis sol. Nåväl. Det verkar gå bra ändå även om de  egentligen ska stå mycket soligt till. Årets plantor fick i och för sig växa till  sig soligt och flyttades till rabatten först i början augusti. Ja, alla förutom den finaste då som stått kvar där sen i fjol...


I den röda skalan har också ett flertal 'svarta' liljor blommat sedan mitten av sommaren. Just nu är det Choco (köptes på Chelsea flower Show) som håller stången men strax gjort sitt för i år.Tidigare i sommar blommade Landini i identisk färg och utseende  -  det är inte mycket som skiljer dem åt. Att blomningstiden är senare för Choco kan nog bero på att de planterades i våras medan Landini funnits något år i rabatten. Blir intressant att se om de blommar samtidigt nästa sommar.


Övervintrad Cherry Brandy.


De röda-rosa-cerise färgerna är så vackra tillsammans med alla höstlöv.


Rödbladigt groblad 'Rubrifolia'
Har visat det rödbladiga grobladet förut och skulle kunna göra det flera gånger till. En sådan snygg växt! Lätt att så var den också. En växt som fungerar hela säsongen i kruka. Jag tror jag ska behålla den i krukan i vinter för att se hur den klarar det. Och så blir det fler sådder av den till våren.


Under våren och halva sommaren går saxen varm på den bolliga spirean, ibland mer än en gång i veckan. Men från mitten av augusti stannar tillväxten av och behövs inte klippas något mera för säsongen. Favoritbollar.


°
Bilderna togs för några dagar sedan. NU, vill man inte sticka näsan utanför dörren. Snart har det regnat här för ett helt år. Och det har inte slutat ännu. Gräsmattan är överfylld med nedfallna äpplen och avblåsta blad. De höga perennerna lutar som tornet i Pisa och ja, mycket är tyngt av regnet. Nu får fina hösten komma tillbaka helt enkelt. Japs. Är glad att vi inte haft någon frost ännu i varje fall. Fast frost är fint. Men det känns lite tidigt för det än.


Öppet i shopen på lördag 14/9
Kl. 12 - 16
Ågatan 5 i Sundsvall
Sååå varmt välkomna att kika in!


Regniga hösthälsningar,

torsdag 12 september 2013

September colors


Att vi om några dagar kommit till mitten av september är något jag inte riktigt hängt med på. Sommaren som ville stanna extra länge förblindade tror jag. Nåja. Några datum hit eller dit spelar då rakt inte någon roll, men det det märks att vi klivit över till nästa årstid. Och den är så fin den tidiga hösten. Då det fortfarande blommar överdådigt så att man kan göra stora buketter. Och då hösttecknen smyger sig på.


Det har redan blivit ett par säckar med löv, speciellt ner i den 'vilda' delen där björkarna står. 
De är helt i lövsläppartaget nu. Och snabbt går det.


Sällskap har jag nästan alltid i trädgården. Katterna finns med och svansar runt en för att se om det är något intressant på gång. Eller så vill dem bara att man ska ta upp dem en stund. Speciellt förstås när man står på huk i full färd att fota något. Då får man ofta små uppmuntrande puffar i sidan. Mycket mysigt även om det blir många suddiga versioner av det man ska fota just då...


Lökbeställningarna har äntligen börjat komma. Så, nu är den stora sorteringen som pågår. 
Och stora pusselbyggandet. Av vilka som ska planteras med vilka. Och var.


En riktigt angenäm hjärngympa :-)



En skön septemberhelg tillönskas.


Varmt välkommen till shopen på lördag 14/9. 
Öppet 12 -16. 
Adress: Ågatan 5 i Sundsvall.



tisdag 10 september 2013

Evergreen hedges: sorrows, tests and joys


För er som hängt med ett tag känner till att jag drabbades av buxbomsjukan, Cylindrocladium buxicolasommaren 2011. Mer om det HÄR och HÄR och HÄR. Jag hade skaffat mig några hundra häckplantor av buxbom till ett par nya rabatter. Något jag sett fram emot i flera år. Nåväl. Häckarna blev inte långvariga. De planterades på våren och redan under sommaren upptäckte jag de första symptomen. För att göra en lång historia kort grävde jag upp alla 250 plantor och lämnade tillbaka. Och ja, jag fick 'pengarna' tillbaka. Ganska snabbt kom den japanska järneken upp som den optimala ersättaren till buxbom som häck. Så året därpå (i fjol) köpte jag kanske 80 plantor för att testa dem som häck på ett ställe. Härdig ska den vara till zon 3, ev. zon 4. Och det är precis där jag befinner mig. Mer om den japanska järneken längre ner i inlägget. Sorgen över den sumpade drömmen om buxbomhäckar i trädgården gick i och för sig ganska snabbt över. Sedan tidigare hade jag två ca 10 år gamla buxbomhäckar, riktiga älsklingar eftersom buxbom egentligen inte riktigt är härdig så långt upp som jag bor. Min första oro efter de återlämnade plantorna var förstås att de gamla häckarna skulle ha hunnit blivit smittade. På ett ställe var det endast en meter emellan. Men hela 2011 och 2012 passerade utan ett minsta tecken på insjuknande. Jag tackade min lyckliga stjärna och har känt mig ofattbart glad för det. 

 Bild från i fjol

Buxbom
MEN. På endast två veckor, de första i augusti i år, hände detta. Inga tecken hade då varit synliga dessförinnan i sommar. Så. de gamla häckarna jag huldat och hållit kära verkar nu snart vara ett minne blott. Den vid växthuset har inte några tecken ännu, men om cirkelhäcken har det är det troligtvis bara en tidsfråga tills den andra får det.

Så snart jag såg de första bruna fläckarna bestämde jag mig för att det kommer bli idegran istället. Kanske fyndar jag några plantor nu i höst, eller så blir det till våren som jag gräver upp 'skiten'. En sådan tur att häckar av idegran är både vackra och något som funnits på önskelistan länge. 

Numera finns det ett biologiskt 'motmedel' mot svampen som man kan försöka bekämpa den med. Men jag orkar helt enkelt inte. Vad jag förstått av dem som provat är det både dyrt och tidsödande. Och eftersom att jag inte har mängder att rädda tycker jag inte att det är värt insatsen hos mig.

Upptäckta tydliga symptom för några veckor sedan på min gamla buxbomhäck

Mina erfarenheter av japansk järnek
Nu till den japanska järneken (Ilex Crenata 'Dark Green'). Ganska snarlik buxbom till utseendet. Och priset för häckplantor numera densamma. Vinterkylan klarade den utan problem, men grenverket känns inte lika flexibelt som på buxbom (åtminstone inte som på lägre buxbom som jag har). De är helt enkelt stelare och klarar tyngden av snö sämre. Har aldrig upplevt att buxbom fått knäckta grenar av snö, men det hade järneken massor av. Nu var det i och för sig en snörik vinter. Men det klarade buxbomen galant. Så ett flertal plantor fick bytas ut på grund av att det var så många grenar som knäckts. Plantorna var inte döda, men det blev för fula hål i häcken som jag inte ville ha. Plantorna sattes på tillväxt i stället. I sommar har häcken växt bra och jag klippte den i  början av augusti. Nu har jag dock upptäckt att häcken gulnar på några ställen. Har inte någon idé om varför. Varken torka eller stående fukt kan vara orsak. Testet fortsätter med andra ord och det blir intressant att se hur de klarar vinter nr två. Någon likvärdig ersättare till buxbom som häck är japansk järnek inte enligt min erfarenhet. Den är betydligt kinkigare. Jag singelplanterade på andra ställen också små plantor som jag bollklippt. De har klarat sig utmärkt. 

Den japanska järneken i våras

Så här såg den japanska järneken ut i fjol då den var relativt nyplanterad.

Den japanska järneken i fjol

Och i år. Bilden ovan och denna nedan är tagna 28 juli 2012 (ovan) och 29 juli 2013 (nedan). 
Ganska roligt att se tillväxten på rabatten i sommar. På bilden ovan ser man också hur det såg ut innan den nya Rosengården kom till.

Den japanska järneken tidigare i somras

Här är häcken med järneken klippt och ser jämn och fin ut, men om man tittar noga kan man skymta man några begynnande gulnande partier. Vi får se vad det tar vägen. 



Thuja
Ett tag kändes det som att alla sjukor hittade till min trädgård. I fjol trodde jag att  thujahäcken kring köksträdgården fått thujasjukan, Phytophthora lateralis. Mer om det HÄR. Det kändes faktiskt ganska hopplöst en period. Liksom. Vad skulle man våga prova?

Bild från i fjol. Thuja 'Smaragd'

Men jag tror ärligen inte längre att thujahäcken är sjuk. Jag ser en enstaka symtom fortfarande, men så fin och tät som den blivit i sommar känns den i varje fall mer frisk än sjuk i så fall. Och jag är ofantligt nöjd med utseendet på den. Tät, lätt att klippa och ett toppenalternativ enligt min åsikt trots allt till betydligt dyrare idegran om man snabbt vill få en högre häck.

Bild från i år

Japansk starr
Nu till en annan slags vintergrön häck som kom till efter att de sjuka buxbomplantorna grävdes upp 2011. I en rabatt som ligger bakom min 'mormorsrabatt' hade jag också planterat buxbom som häck. Där växer nu istället en säker japanare: Japansk starr: Carex morowii 'Silver Sceptre'. Ett tåligt gräs som är vintergrönt och som är lätt att föröka. Ursprungligen skaffade jag mig kanske 6-8 plantor som jag allteftersom tagit reda på sidoskotten ifrån. Snart finns starren helt och hållet runt båda delarna av rabatten. Är mycket nöjd med den som vintergrön 'häck' eller kantväxt eller vad man ska kalla den.



En kort summering då av sorger, tester och glädjeämnen
Buxbom: nedåtgående spiral -  mest sorg.
Japansk järnek: blandat resultat - mest test just nu.
Thuja: mest glädje.
Japansk starr: bara glädje.

°
Vad har ni för erfarenheter av vintergröna häckar?
 Både lägre varianter som inramning till rabatter och högre häckar.

°

Här ramlar höstvibbarna in så det står härliga till. Man börjar undra om ALLA löv på björkarna tänker falla redan nu. Lite grann är man van vid nu, men inte den omfattning som händer nu. Även andra träd hakar på. Stopp och belägg säger jag bara!! Kontrasten mot trädgårdens sommarblomning är stor. Men, naturen gör som den vill. Och den underbara sommaren kommer finnas kvar i kroppen länge. Än känns den inte riktigt över heller som tur är.


Ha det allra bäst!