måndag 28 oktober 2013

Juligt i Hus & Hem Trädgård


Minns ni förra vintern? Den kan för min egen del sammanfattas med tre bokstäver: S N Ö..... Då, kring juletid, gjorde jag ett reportage hemma hos Peter och Marie här i Sundsvall (tillika min bror och svägerska). Det finns nu tryckt i Hus och Hem Trädgård.  Det var såå roligt att göra och mitt första utanför min egen trädgård. De bor i ett mysigt gammalt hus med en ljuvligt bohemisk mossbevuxen trädgård och bevarad gårdslänga som inramar tomten.


Idag är det dock inte det minsta vintrigt väder här.
Solen lyser och fina hösten har kommit tillbaka.


I webshopen är det erbjudande just nu på de ljuvliga teerna från Harney & Sons. 
Toppen julklappar!


- Klicka på namnen för att komma till shopen/mer information om teerna. -

Serie Ambessa  - Skapad av Marcus Samuelsson för Harney & Sons
Earl of Harlem: Svart te med lätt rökig ton.
Coco Nut Blend: Svart te med smak av mörk choklad, karamell och pecannötter.
Lingonberry Green: Ett grönt te med lingon som kombinerar japansk och svensk kultur.


Chinese Flowers: En blandning av grönt te och blommor toppat med citrussmaker.
Black Currant: Svart te med toner av svarta vinbär.
Winter White Earl Grey: Ett vitt te av kinesisk Mutan White och bergamont med ett stänk av citron.
Vanilla Comoro: Koffeinfritt te med vanilj. Dessertte.
African Autumn: Ett rött te/Rooibos mixat med tranbär och apelsin. koffeinfritt.
Pomegranate Oolong: Te med hela blad av premium Ti Quan Yin Oolong blandat med exotiskt granatäpple.


Paris: Fruktigt svart te med smaker av vanilj, karamell och bergamont med en hint av citron.
Dragon Pearl Jasmine: Vackra handrullade gröna pärlor med blommig smak av jasmin.


Mumsiga allesammans!! 


En glad vecka till er alla!




lördag 26 oktober 2013

Grey weather


I dag är det en sådan där riktigt höstgrå dag när det är svårt att inte bli vemodig. Fast, samtidigt är det gråa, förfallna, vissna och kala också vackert. Man får bara titta lite noggrannare :-) Det är nu konturerna, gränserna, tingen, formerna, trädkonstruktionerna, buskskeletten och det städsegröna kommer fram. Och det är nu det blir tydligt om man saknar något av detta. Trädgården i sin nakenhet behöver inte vara helt avklädd om det finns en bärande struktur. Nåväl. Allt det där är ju toppen i den önskade teorin. I den verkliga verkligheten saknar i varje fall vår trädgård en hel del av vinterform. Men. Stegvis jobbas det för en sådan, även om det mitt i snörika vintern inte spelar så stor roll egentligen. Men all annan tid. Som nu exempelvis. För, man blir så glad av det som inte vissnar ner helt, utan finns kvar som utposter eller landmärken i en annars sovande trädgård. 


Nej, det här går ju inte för sig. 
Dags att hoppa ut i en sväng till innan det mörknar.
Här räfsas det löv, plockas och grejas och njuts av det gråa.

So long!

Å trevlig lördagskväll!
Så mycket bättre blir det senare.
Hoppas att årets konstellation blir spännande.
Vet knappt vilka som är med i år.



tisdag 22 oktober 2013

Frosty

Frosten kommer, frosten går. Just nu varje dag och vissa dagar stannar den kvar hela dagen också. Jorden har frusit i ytskiktet och på framsidan står snygga jätteverbena vajandes, stadigt fastfrusna i en ektunna. Fortfarande fina. Hade förstås tänkt gräva upp dem för att sticka ner några snygga kvistar i jorden istället. Nu stickes inte några kvistar ner alls kan jag säga haha... Jo, det går. Om man borrar hål i jorden först :-) 

De sista rävsvansarna, som jag tog reda på för att torka, glömdes kvar på bänken ute för ett par dagar sedan.


Det är så vackert med den glittriga frosten. Man vill bara smyga runt och kika på allt innan solen värmer bort den. 


Lila physalis
Det var flera som undrade över den lila physalisen. Frön beställde jag HÄR. Där fanns också den läckra rödådriga savoykålen på bilden nedan och en hel del annat roligt. Bara ryska fröer! Jag tror samma sort av physalis, eller liknande, också säljs HÄR.



En viss trädgårdströtthet har krupit sig på. Men det är ju liksom tid för det nu. Att ta en stor vilopaus. Fast jag brukar ha svårt att släppa taget. Vill fortsätta med utelivet så länge som möjligt. Vara ute och pyssla med det som går. Men just nu är det segt. Ska göra en utryckning och rädda lite mera bara innan snön kommer. Fast hihi... ibland blir man förstås överraskad. När man vaknar en morgon och det oväntat snöat ett par decimeter. Jag tror att 2010 var ett sådant år om jag inte minns fel. Bland annat stod skottkärran helt fylld med något som skulle köras bort, helt knasigt ställd, när en halv meter snö kom på ett dygn. Ja, där fick den stå resten av vintern. För snön låg kvar. I dag är det inte någon tjusig frost ute. Och de närmaste dagarna ska faktiskt bli ganska varma. Så, det finns all möjlighet i världen att fyllda skottkärror, kvarvarande sommarkrukor och annat jox hinner tas om hand innan winter wonderland tar över. Jorå. Det är ju för sjuttsingen fortfarande bara oktober. 


Heja hösten!


tisdag 15 oktober 2013

Happy colours


Oh, vad hösten ångar på vackert. Jag iakttar från arbetsfönstret och längtar efter en dos trädgårdstid. Man kan inte annat än att bli lycklig av alla varma färger. Ooops säger jag sen. I går damp det ner ett oväntat paket med 85 hyacintlökar. Jag trodde aldrig att beställningen som gjordes på CFS i våras skulle komma eftersom ingen bekräftelse dykt upp. Så jag beställde från annat ställe. 90 st... Tjoho! Det kommer bli hyacintfeber här vill jag lova i trädgården till våren. Lilla utmaningen nu är att rabatterna är helt fyllda med lökar så det får bli i köksträdgården nytillkomlingarna får grävas ner. Bäst att skynda sig. Det ska bli kallare tydligen och eventuellt snö. Hu. Men sen varmare igen. Visst är de snygga! Frukterna på första bilden. Någon som också odlat dem? Jag som alltid blir nyfiken på annorlunda färger kunde förstås inte motstå den här lila physalisen med frukter stora som plommon. Smaken är ok om än inte lika bra som hos den vanliga orange, men det var kul att prova på och de är ju dekorativa :-)


°
Just nu ser jag fram emot helgen då jag äntligen har några lediga dagar och kan få komma ut i trädgården. 
Då ska det räfsas undan en hel del och fortsättas med undanplockningen inför vintern. 
Kanske piffas i några krukor också.


Glad höstvecka!


lördag 5 oktober 2013

Time for autumnal to-do-things

Har börjat rensa i köksträdgården. Lämnar en hel del, men det frostbitna och det som gjort sitt för i år gräver jag upp. Dahliorna räddas förstås men jag ska prova att lämna de stora och fina exemplaren av bronsfänkål. Antar att de inte kommer att klara vintern här. Men man vet aldrig. Om de gör det ska de flyttas till Rosengården till våren. Rosor och dillig fänkål....Tror det kan bli läckert. 


Helgen är vikt till att plocka undan, tömma och rensa det mesta som behövs inför vintern. Hann inte särskilt långt i dag dock innan regnet kom. Men tonåringarna monterade ner studsmattan, en del av utemöblerna blev undanplockade och ja, köksträdgården hann delvis bli rensad. Får fortsätta i morgon. Då ska de sista vårlökarna i jorden är tänkt och det ska banas väg i myllret i källaren så att dahlior, krukor och diverse trädgårdsattiraljer får plats för vinterförvaring. DET brukar alltid vara en intressant utmaning här :-)

Värmeljusglas från Garden flow Shop


På nästa års önskelista
Planteringslådorna är målade i en täckande olja i brun kulör. Något jag varit och är riktigt nöjd med. Gillar brunt på alla sätt och vis. Men. På önskelistan av 'projekt' nästa år står att måla dessa i en grusgrå färg istället som kommer att ge ett helt annat ljus till den delen av trädgården. Jag valde att måla dem i brunt för att jag ville att lådorna skulle vara diskreta, men nu känner jag ett stort behov av att tillföra ljus där i stället. 

Miniväxthus från Garden flow Shop

°
Nu ska jag ska krypa ner i soffan och titta på gårdagens avsnitt av Monty Don i Frankrike. Men hur mysiga och intressanta är inte de där programmen med Monty - eller hur!  Kanske det slutar regna innan det blir mörkt. Då blir det eventuellt ett liten insats till för dagen. Eller så inte. 


God lördagskväll gardenlovers!



onsdag 2 oktober 2013

October fragrance


Nu doftar jag och doftar sedan någon vecka tillbaka. Mmmm säger jag bara. Äntligen har jag en Brunette som blommar. Köpte ett stort exemplar i somras som nu belönar med höstlig findoft. Har två klena plantor sedan tidigare som inte velat blomma så nu blir det platsbyte för dem till våren. 


Har börjat att klippa ner och bära undan krukor med dahlior, och ja allt annat som har med undanplockning inför vintern att göra. Årets lilla morotskörd plockades upp idag. Sådde inte särskilt mycket och det blev nog ganska sent också. De cerisefärgade, tjockare till vänster är rättika. Riktigt god tunt skivad. Till nya Rosengården skaffade jag ganska många solhattar men också en hel del kärleksört. Är så glad över det. De är så fina nu. Jag blev förtjust i en med variegerade blad. Så några sådana fick det lov att bli också förutom vita och mörkt röda.


Annars är det etapper med lökplantering som pågår just nu. 
Det tar sin lilla tid.  
Men det är det tusen gånger värt.


°
Här har det inte varit några riktiga frostnätter senaste veckan, utan ganska ok temperatur faktiskt. 
Och en hel del soliga dagar. Underbart. 
Passar bra när det finns lite att stå i innan vintern :-)

Nu är det härlig höst!